Girl gone geek

Első blikkre - Sárkányok háza

2022. augusztus 26. - Miumiu

Az enyénszólva felemásra sikeredett Trónok Harca sorozat befejezése után nem tudtam sokáig haragudni a készítőkre, sőt már alig vártam, hogy Westeros világa újra magába szippantson. A tegnapi premier napján, ahogy hazaértem este a munkából dőltem is be az ágyba megnézni a Sárkányok Háza spinoff nyitó epizódját. De vajon megérte a várakozás? 

Az ajánló nem tartalmaz részletes cselekményleírást, de apróbb spoilerek előfordulhatnak!

A történet ... amit eddig tudunk 

172 évvel járunk Daenerys Targaryen születése előtt. Westeros ekkor még egészen másképp festett, mint ahogy megszoktuk, sárkányok szelik az eget - a lakosság ehhez hozzá van szokva - és a Targaryenek uralkodnak a kontinensen. Az idősödő Viserys királynak azonban nincsen fiú örököse, Westeros döntéshozóit viszont senki nem ismertette meg a gender equality fogalmával, így sokan nem tekintenek jó szemmel arra, hogy esetleg lánya Rhaenyra fogja örökölni a hírhedt Vastrónt. Öröklési viszály tehát a kiindulópontunk, és noha úgy tűnik, hogy Viserys király egyelőre elfogadható egészségnek örvend, az udvarban megindul a helyezkedés és a taktikázás.

Bevallom derekasan, én nem olvastam George R.R. Martin Tűz és Vér című regényét, amiben az író jó krónikásként lejegyezni a Targaryen ház teljes történetét. Amíg fut az évad valószínűleg már nem is fogom beszerezni, mert szeretném, ha a történet meglepetés maradna. 

A sárkány a nő legjobb barátja

Az első részt, noha unalmasnak egyáltalán nem nevezhető, még az óvatos építkezés jellemzi. Helyszínekben és karakterekben sem bővelkedik az epizód, ami viszont egyáltalán nem probléma, sőt inkább erény: a Trónok Harca sorozat kaotikus első évadában, aki nem olvasta a könyveket csak kapkodta a fejét a rengeteg szereplő, ház és helyszín láttán és bőven lement az évad nagy része mire az ember nagyjából összerakta ki kivel és hogy van. Ezt a hibát nem követték el újra, pedig ezen a ponton már sokan kényelmesebben mozognak a George R.R. Martin által megalkotott világban, mint amikor a Trónok Harca széria debütált. Az első epizód jó ütemben mutatja be a karaktereket, elhelyezi a sakktáblán a főbb szereplőket, de teljesen egyértelmű az is, hogy ki az, aki most éppen csak felbukkant, de később nem árt majd odafigyelni rá. A középpontban Rhaenyra hercegnő áll, akiről már az első jelentben kiderül, hogy szerencsére nem az a tipikus megmentésre váró Disney hercegnő alkat. (Mondjuk az hiszem, ebben a világban nem is húzná sokáig egy Disney hercegnő.) Ő az uralkodás és gyerekszülés helyett inkább szabadon utazgatna a világban sárkányháton, mint egy hős lovag, az uralkodócsaládok gyermekeinek azonban nincs ekkora szabadságuk, amikor a lehetséges karrierútjaikról kell dönteniük. Sőt a középkorban ragadt westerosi világban a nőknek igen kevés beleszólásuk van a saját sorsuk alakulásába, ahogyan ezt az első rész fájdalmasan nyilvánvalóvá is teszi. Rhaenyra sokaknak lesz szimpatikus szereplő, a HBO ismét alkotott egy társadalmi konvenciókat felforgató, erős női karaktert, mint amilyenné Sansa, Daenerys vagy akár a maga módján Cersei váltak.

A másik közönségkedvenc pedig egészen biztosan a Matt Smith által megformált Daemon herceg lesz, aki első blikkre a sorozat pszichopata gonosza, az első epizód jelenteiből azonban szépen lassan egy jóval bonyolultabb karakter rajzolódik ki. Egy biztos: őt vagy nagyon utálni vagy imádni fogjuk. Közte és Rhaenyra között úgy izzik a levegő, hogy azt képernyőn át is érezzük. 

Lehet-e olyan, mint a nagy előd? 

Az összehasonlítgatást nem lehet megúszni, a Sárkányok Házát óhatatlanul rögtön mindenki a Trónok Harcához viszonyítja. Természetesen mindenki arra kíváncsi, hogy ez az előzménysorozat van-e olyan jó, mint elődje, ám erre mindössze egy rész után még lehetetlen választ adni. 

Ami viszont tény, hogy a jól bevált recepttől nem kanyarodtak el az alkotók, hogy ez előny, vagy hátrány mindenki döntse el maga. Engem mindenesetre rögtön visszaszippantott Westeros, az első epizódban minden benne volt, amiért a Trónok Harcát megkedveltük: összetett, sokrétű motivációval rendelkező karakterek, hatalmi játszma, sárkány. Míg azonban a Trónok Harca első évadait inkább a zseniálisan megírt dialógusok vitték el a hátukon, ennél a sorozatnál rögtön az első részben igen grandiózus jeleneteket kapunk. Ennek a hátterében nyilván a pénz áll, a Sárkányok Házánál már biztosan jóval nagyobb források álltak az alkotók rendelkezésre, mint anno a Trónok Harca esetében, amit egy rétegszériaként kezdett fejleszteni az HBO (így Dany sárkányait azért nem mutatták, mert nem volt pénz a CGI-re).

Az első rész alapján a sorozat sem a szexben, sem a naturális jelenetekben nem finomkodik, ezért a sorozat már meg is kapta a maga kritikáját. Én viszont egyelőre azt tapasztalom, hogy ezeket a jelenetek cseppet sem öncélúak és nem a polgárpukkasztásra mennek, hanem igenis van jelentőségük az egyes karakterek személyiségfejlődése szempontjából. 

Nem csak CGI-vel varázsolt hátterek fantasztikusak, hanem a  berendezések, kosztümök, ékszerek, frizurák is mind-mind aprólékosan kidolgozottak. Bevallom néhány jelenetnél előfordult, hogy megállítottam a lejátszást és csak néztem, hogy mennyire részletgazdag egy-egy megoldás. 

Én izgatottan várom az újabb részt, meséljetekl nektek hogy tetszett?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr3117913917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása