Girl gone geek

Filmes helyszínek Nápolyban és környékén

2022. augusztus 19. - Miumiu

Kimondott szerencsénk volt idén nyáron, hiszen nem voltak utazási korlátozások, végre nem kellett semmire tanulnom és szabadságom is maradt, nekivághattunk tehát egy külföldi utazásnak. Mivel a bakancslistámon igen előkelő helyen szerepelt az Amalfi-part, Olaszországba pedig igen jó áron kaphatóak fapados repülőjegyek, nem volt kérdés, hogy Nápolyba vesszük az irányt. 

Az elmúlt években már-már a szokásommá vált, hogy a kedvenc filmjeim forgatási helyszíneit megnézem, illetve ha utazok valahova, utánaolvasok mit forgattak a környéken, s Nápolyban sem tettem kivételt. Egészen más élmény úgy megnézni egy filmet, ha az egyes jeleneteknél fel tud kiáltani az ember, hogy "jé, hát én itt már jártam", valahogy jobban bevonja az embert. Jöjjön tehát egy rövid válogatás, hogy mit érdemes a régióban megnézni geekeknek (és filmrajongóknak). 

1. Wonder Woman

Az amazonok szigete Themyscira a valóságban is meglátogatható hely. Persze nem mondom, hogy nem dobtak rá irgalmatlan mennyiségű CGI-t a filmbeli jelenetekre, de ha ellátogat az ember az Amalfi-partra nagyon hasonló látványban és életérzésben lehet része. A film egyik múltba tekintő jelenetét Ravelloban vették fel, Hippolyta valójában a Villa Cimbrone tengerre néző teraszán áll, aminek a már neve is beszédes: Terrazza dell’Infinito. 

2. Tenet

Az Amalfi-part nem csak DC szuperhős filmjében kapott szerepet, Christopher Nolant is megihlette a látvány. A Tenet című sci-fi több jelenete is az Amalfi parton játszódik. A már emlegetett ravelloi Villa Cimbrone ebben a filmben is megjelenik egy snitt erejéig, de a szereplők még egy vacsorát is elköltöttek a ravelloi Caruso Belmond hotelben, ahonnan mesés a kilátás. Az Amalfi város előtti partszakasz pedig a hajós jelenet hátterét adja, a háttérben jól látszik a város jellegzetes képe a Duomo di Amalfi templommal.  

3. Star Wars - Baljós árnyak

A nabooi palota belső tereiben játszódó részeket a Nápoly melletti Caserta palotájában vették fel. A nabooi palota külső részeihez viszont már a spanyolországi Sevillát használták. A palota impozáns belső terei ma is látogathatóak, a helyszín az UNESCO világörökség része, komoly történelmi múlttal. Nagy bánatomra mi csak pár napot töltöttünk el a környéken, így Casertába már nem tudtunk ellátogatni. Viszont, ha valaki a nabooi hangulatra vágyik, Nápoly belvárosában a Palazzo Reale ugynabban az időszakban épült és gyakorlatilag kisebb mása Casertának. Ezt illusztrálandó, itt még fotózkodtam is. 

img_5931small.jpg

Innen már kevésbé geek filmek jönnek, de mivel ismertek, gondoltam felférnek még a listára.

4. A tehetséges Mr. Ripley 

A Matt Damon által alakított Ripley Nápoly környékén talál rá a gazdag úrigyerekre Dickie-re és követi el azt a gyilkosságot, amely az egész film középpontjában áll. A híres csónakos jelenetet Ichsia partjainál vették fel, a filmbéli kitalált városkát Mongibellot pedig Ichsia mellett Procida alakította; mindkettő rövid kompozással elérhető a nápolyi kikötőből. A film néhány jelenete alaposan megkavarhatja a nézőt: a nápolyi Vesuvio klubot például hiába keressük a városban, a forgatási helyszín valójában a római Caffé Latino volt. Egy másik jelenetben Ripley a római operaházban Dickienek adja ki magát, ezt a részt viszont Nápolyban vették fel a Tetro san Carloban. A nápolyi opera jelenleg csak idegenvezetéssel látogatható. Teljesen nyitott és bárki által megtekinthető viszont az alábbi képen is látható Galleria Principe. 

 

5. Ízek, imák, szerelmek

Na ez az a film, ami a létző legtávolabb áll a stílusomtól, nem szeretem a limonádékat és a "fogadd el önmagad" jellegű önsegítő szövegektől is néha agyérgörcsöt kapok. Filmes helyszínként viszont megkerülhetetlen, hiszen ha az ember rákeres arra, hogy hol érdemes pizzázni Nápolyban, a találatok között igen előkelő helyen jelenik meg a L'Antica Pizzeria da Michele, ahol Julia Roberts két pizzát is benyomott. Nos, nem tudom mennyire igaz, hogy itt adják a legjobb pizzát Nápolyban, ilyenkor mindig gyanítom, hogy részben azért inkább hype-ról van szó. Az éttermet jelentem megtaláltuk, elég közel volt a szállásunkhoz, de irtózatos tömeg volt, leülni nem igazán lehetett, úgyhogy inkább egy szellősebb helyre voksoltunk (ahol zseniálisan jó pizzát ettem).

+1 Piedone, a zsaru

Mi magyarok híresek vagyunk a Bud Spencer iráni rajongásunról, én legalábbis nem emlékszem olyan Karácsonyra, amikor a televízió ne adott volna le legalább egy Bud Spencer filmet. Mivel a színész olasz származású, ráadásul éppen nápolyi, a dél-olasz városban egész Spencer-kultusz alakult ki, nem csak a Nápolyban játszódó filmjeinek forgatási helyszínei, hanem a színész szülőháza is meglátogatható. Nem is teszek kísérletet arra, hogy felsoroljam hány helyre lehet eljutni a városban, ahol forgott az első Piedone film, inkább kiemelek egyet. A Castello Nuovo Nápoly egyik legforgalmasabb kikötője mellett, a belvárosban található. Itt egészen biztosan minden turista megfordul, úgyhogy nem is kell különösen erőlködni, ha fel kívánjuk keresni. A környék azóta már változott, a szobor például már nincs a helyén és éppen metrót építenek, de a vár még áll és látogatható. 

Summa summarum izgalmas pár napot töltöttünk Nápoly környékén és bár rengeteg mindent láttunk a hely annyira gazdag történelmi, természeti és építészeti kincsekben, hogy egészen biztosan lenne még mit megnézni, ha egyszer ismét arra járnánk. Ősztől viszont újabb izgalmas események és helyek várnak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr9717909571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása