Könyvajánló - J.R.R. Tolkien: A szilmarilok

2017. június 19. - Miumiu

Nem könnyű olvasmányon vagyok túl: Húsvét környékén kezdtem és mostanra sikerült befejeznem A szilmarilok című Tolkien könyvet. A szöveg nehézsége mellett persze az időhiány is közrejátszott abban, hogy ennyire lassan sikerült a végére érnem a regénynek, viszont így legalább tudtam ízlelgetni ezt a csodás mesét. 

Tolkien prózájával megéri "megküzdeni" hiszen mind történetmesélésében, mind nyelvezetében maradandó élményt ad, arról nem is beszélve, hogy olyan csodálatos világot és mitológiát épít fel, amiben szívesen merül el az ember. Nem véletlen, hogy a filmipar is újra meg újra rátalál a Tolkieni történetekre. 

A könyvnek nem igazán van egybefüggő cselekménye én inkább hívnám novellafüzérnek, amelyben az egyes íráscsoportok Középfölde egyes korszakairól szólnak. Az első két könyv a világ teremtéséről, a tündék, az emberek és törpök megjelenéséről, valamint a szilmariloknak a megalkotásáról és hányattatott sorsáról szól. A harmadik kötet az emberek és Númenor felemelkedéséről és bukásáról, Sauron megjelenéséről szól. A Gyűrűk Ura eseményeit a könyv igencsak érintőlegesen meséli el, ezért senkinek nem kell attól tartania, aki még nem olvasta az Egy Gyűrű meséjét, hogy minden poént lelőnek (noha aki ódzkodik a spoilerektől inkább a Gyűrűk Urával kezdjen). 

A mesék meglehetősen változatos műfajokban íródtak, hiszen találunk közöttük szerelmes történetet (Beren és Lúthien), de tragédiát (Túrin és Nienor) eredetmondát és csataleírást is. 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mitől tartja mindenki olyan nehéz olvasmánynak, amikor lényegében csak mese? Számomra nem a nyelvezete miatt volt nehéz olvasni, noha a tolkieni mese meglehetősen szépirodalmi jellegű, bonyolult és mély értelmű, már-már a tökéletességig árnyalt motívumrendszerrel. A nehézséget számomra a rengeteg helyszín és név megjegyzése jelentette, amivel szintén nem fukarkodott az író. Bevallom nagyon sokszor lapoztam fel a kötet hátuljában található térképet és családfákat. A rengeteg karakter mellett az is nehézséget okoz, hogy sokaknak van egyszerre tünde és törp vagy ember neve, illetve az egyes korokban, illetve eseményekkel összhangban a nevek változnak, így számomra többször kihívást jelentett az események követése. 

Nehézsége ellenére viszont én mindenkit bátorítanék arra, hogy vágjon bele ebbe a könyvbe, hiszen ha egyszer beszippantja az ember, akkor igazán maradandó élményt nyújt. A Tolkien által teremtett rendkívül komplex világ olyan rendszerben működik, amely akár egy történész munkájaként is megállná a helyét, mégis minden ízében áthatja a varázslat. A mese köntösébe bújtatva pedig valójában megjelenik a jó és a gonosz harca, azok az értékek, amelyek segítenek eligazodni a mindennapok útvesztőjében, legyen az család, szerelem vallás. Ugyanakkor egy igazi meséhez méltóan a gonosz (és velejárói a kapzsiság, hazugság, nagyravágyás) mindig elnyeri méltó büntetését. Pont az ilyen Tolkien-féle történetekre mondják azt, hogy lelkük van, hiszen ez a világ a szerző halála után is eleven él és létezik az olvasók képzeletében. 

Sajnos a történetek összefűzése és az egyes részek kapcsolódása közben több helyen lehet érezni, hogy a mester nem végleges formában hagyta hátra (és talán nem is egy kötetben gondolta megjelentetni), mert néhol nem tűnt következetesnek a részek kapcsolódása, lyukakat és aránytalanságokat éreztem benne. (Például ahhoz képest, hogy milyen fontos szerepe van Sauronnak a későbbiekben, nagyon kevés rész foglalkozik a felemelkedésével és bukásával.) Ugyanakkor a töredékek alapján az író fia Christopher Tolkien még ma is jelentet meg posztumusz köteteket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki. 

Értékelés 8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr6512603939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.