Filmajánló - Alien:Covenant

2017. május 24. - Miumiu

Az Alien volt az első horrorfilmek egyike, amiket láttam, a teljes 4 részes széria ott figyel a polcomon díszdobozos kiadásban, ezért nem volt kétséges, hogy amint lehet beülök egy moziba és megnézem a franchise legújabb darabját a Covenantet. Ridley Scott még a film mozikba kerülése előtt azt ígérte a közönségnek, hogy tanult a Prometheusban elkövetett hibákból és a rajongói visszajelzésekből, így alkotta meg a széria legújabb darabját. Nos innen is üzenem a rendező úrnak, hogy a filmkészítés alapvetően művészet és nem fanservice, ha egy film kizárólag arra megy rá, hogy rajongói igényeket szolgáljon ki az már réges-régen rossz. Azt azért nem írnám, hogy az új Alien film pocsék, mert valójában inkább közepes, de én valahogy többet vártam, így csalódnom kellett. (Nem leszek népszerű a következő megjegyzésemmel, de a Prometheus szerintem egyáltalán nem volt vállalhatatlan, sőt nekem jobban tetszett, mint ez a mostani Covenant.)

Lentebb részletesen is elolvashatjátok, mit gondoltam, amikor kiléptem a vetítésről, viszont...

lesznek benne

spoilerek

!

 A történet

Nos ez igazán az a rész, amit akár két értelmes összetett mondattal is el lehet intézni: Egy gyarmatosító hajó megrongálódik egy balesetben, a kapitány pedig úgy dönt, hogy leszállnak egy úticéltól eltérő, de megfelelőnek tűnő planétán. Arra gondolom már a plakátok alapján rájön mindenki, hogy a bolygón nem a farm ahol élünk sci-fi verzióját látjuk majd, hanem a bolygóra érkező embereket csúnya és halálos idegenek támadják meg. 

Na jó rendben ennél azért egy fokkal több van a történetben, hiszen végeredményben a Prometheus folytatásával van dolgunk, így ki kellett derülnie, hogy mi lett Elizabeth Shaw sorsa, aki az előzményfilmben lelépett a space jockey-k U alakú űrhajójával galaxist látni. Shaw doktornő hajója pont azon a bolygón szállt le, amelyre megérkezik a Covenant nevű hajó legénysége, viszont a leszállásnak csak egyetlen "túlélője" maradt David az android és a "majdnem" alienek, akiket neomorphnak hívnak. Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis a fehér nyálkás rondaságokból miként lettek fekete nyálkás rondaságok egy kietlen és üres bolygón. "Szerencsére" a film erre is választ ad és ezzel egyidejűleg eredettörténetet is kanyarít a xenomorphok köré, mivel kiderül, hogy David beleőrült az android létbe és maga kísérletezte ki a fajt. A legénységnek tehát a számtalan gonosz lény mellett még egy megszállott őrült androiddal is kezdenie kell valamit. 

Kritika

A Covenant sajnos több sebből vérzik, amik mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Egyrészt számomra nagyon megtörte a film vonalát a történet harmadolása: az első harmad arról szól, hogy váratlan napkitörés miatt a telepeshajónak meg kell szakítania az útját, a második arról, hogy hogyan szállnak le egy másik bolygón és futnak össze Daviddel meg a neomorphokkal, a harmadik részben, pedig azt látjuk hogy miként birkózik meg a legénység a xenomorphokkal, amiket David szabadított rájuk. Nekem olyan volt, mintha valójában három kicsit különálló történetet néznénk egymás után és inkább éreztem sorozatosnak mint filmesnek.

Az is zavart, hogy a xenomorph azaz az "igazi" alien valójában csak a film utolsó részében bukkant fel és akkor sem kapott túl markáns szerepet. Én nem ragaszkodom ahhoz, hogy a széria új darabját a jól megszokott idegennel adják el nekem, de ha már az egész marketinget erre a vonalra húzzák fel, akkor kérem a xenomorphomat. Sajnos nagyon látszik, hogy ez a vonal szimplán azért került a filmbe, mert "muszáj" volt. Ráadásul itt sikerült egy új eredettörténetet bemutatni a nézőknek, de aki még látta annak idején az Alien vs. Predatort az talán emlékszik arra, hogy ott azt mondták, hogy a xenomorphot valójában a Predatorok tenyésztették ki, mert méltó prédát kerestek maguknak. Rendben, az AvP akkora bukás volt, hogy ha azt mondják, hogy azokat nem tekintik kánonnak és inkább letagadják, teljes mértékben el tudom fogadni az érvelést, de sajnos gyanítom, hogy itt inkább elfeledkeztek róla. 

A xeno- és neomorph vonallal már csak egyetlen említésre méltó problémám van (aztán ígérem befejezem): a régi sorozatban számomra az okozta az egyik fő félelemforrást és feszültséget, hogy a parazitának kell egy kis idő, mire eléggé kifejlődik a gazdatestben ahhoz, hogy kikeljen. Tudom, hogy manapság már pörgésre vágyik a moziba járó közönség, de a félelemkeltésnek ezt a klasszikus módját kár lenne veszni hagyni, hiszen szerintem sokkal hatásosabb, mint bármely jelenet, amiben fröcsög a vér és szállnak a testrészek. Azzal, hogy a kifejlett példány a fertőzést követő perceken belül kitör a gazdatestből egy igen fontos félelemkeltő eszköztől fosztja meg a filmet. 

Ridley Scott biztonsági játékot akart űzni, és a Prometheus folytatásával egyidőben gyakorlatilag megcsinálta a sorozata első darabjának a remakejét is. Tudom, Ripley-t mindenki nagyon bírja az előzménysorozatból, mert igazi kemény harcos csaj, de úgy gondolom, hogy a Covenantben simán elfért volna egy más típusú főszereplő nő, nem kellett volna egy az egyben lemásolni Ripley-t. Személy szerint kicsit unom már, hogy a női főszereplő az ilyen jellegű filmekben vagy biodíszlet, vagy tökéletes gyilkológép amazon. A xenomorph csapdába csalása, valamint David "meghibásodása" szintén a régi elődöket idézte. 

Amire itt sem lehet panasz az természetesen a látvány. Gondolom ekkora költségvetéssel manapság nem nehéz látványos filmet összehozni, de az Alien esetében H.R. Giger munkájának köszönhetően annyira egyedi és hangulatos látványvilágot sikerült alkotni, hogy az ember egy pár jellegzetes képkockából meg tudja mondani, hogy melyik filmről van szó. Én speciel nagyon szeretem ezt a fajta sötét hangulatot, azt hogy az idegen bolygó zord és vad, azt hogy a telepesek hajója nem egy csillogó-villogó design-jármű, hanem fémes és hideg bádogdoboz, az idegen hajók és épületek pedig tényleg olyanok, mintha egy más faj álmodta volna őket. A színészek nagy részére kár szót fecsérelni, hiszen fogyóeszközök ebben a filmben. Az egyetlen karakter, akivel érdemes foglalkozni David/Walter, az android, akit Michael Fassbender alakít a már megszokott, magas színvonalon.

Az Alien:Covenant tehát egy meglehetősen közepes alkotás lett, amit egyszer talán érdemes megnézni, de szájbarágós jellege miatt elég is ennyi. Szórakoztat és időnként látszik rajta, hogy el akar gondolkodtatni, a feszített tempó miatt azonban nincs idő elmerülni a léttel és a teremtéssel kapcsolatos kérdésekben, így ezek inkább csak zavaró közjátékok, mint valóban mélyértelmű és intelligens jelenetek. Kicsit olyan érzésem van mintha két szék közül a pad alá esett volna Ridley Scott ezzel a filmmel, mely egyszerre akart a Prometheus mélyfilozofálós folytatása és véres-paráztatós akció-horror lenni. Nekem nem lett volna problémám önmagában egyik irányzattal sem, a kettő együtt számomra inkább disszonánsnak hat. Kíváncsi lettem volna mi sül ki ebből a filmből, ha Ridley Scott nem a rajongói igényeket akarja kiszolgálni, hanem a saját elképzeléseit viszi vászonra.

Értékelés: 6/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr6212535017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

É2I 2017.05.25. 11:10:20

Az pici csalódás volt nekem is, hogy túl sok magyarázkodást kaptunk és kevés xenomorphot ;)
Érződött az is rajta, hogy több részre lett tervezve viszont a végén lévő szájbarágós "folyt.köv." jelenetet biztosan kihagytam volna. Mint ahogy ki kellett volna hagyni - le se kellett volna forgatni - azt az előbújás utáni attitűdöt, amikor a kis xeno "széttárta" a végtagjait. Nekem is az ugrott be, mint egy másik filmes-blogolósnak: Akár kaphatott volna sétapálcát meg kalapot és járhatott volna egy táncot, mint az Űrgolyhókban. :D
A főszereplőnőre meg gyúrhattak volna még. Jó lett volna a játékidő végére eldönteni, hogy végig sírja az egészet vagy tökös Ripley lesz belőle. Mondjuk lehet azért se jött jól össze, mert kifutottak az időből, annyit molyoltak az androiddal. Persze ez az android vonal kellett bele, de vagy lett volna még fél óra plusz harci mókolás vagy hagyták volna a nézői kívánalmakat a 'csába és xeno csak mutatóba 1-2 villanás erejéig. (Abban a hitben tartani az utazókat, hogy elpatkolt -de persze még sem. És akkor még az android felütés sem hiányzott volna a végére, azt lehetett volna tartalékolni a következő részre :)

De alapjaiban véve elment: 8/10

Miumiu 2017.05.25. 22:20:17

@É2I: Nekem nem csak a főszereplővel kapcsolatban volt az az érzésem, hogy maguk a készítők sem tudják eldönteni, hogy mit akartnak. Akció-horrort vagy komoly sci-fit? Klasszikus szörnyet (xeno) vagy valami újfajta dögöt?
Több helyen simán lehetett volna vágni, a furulyázós jelenet például inkább viccesnek jött le, mint komolyan vehetőnek.