Sorozatajánló - The Handmaid's Tale (A szolgálólány meséje)

2017. május 15. - Miumiu

Vannak az irodalom- és filmművészetnek olyan alkotásai, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni és amelyeket muszáj elolvasni/megnézni. Könyvek esetében az ilyenekből szoktak lenni a kötelező olvasmányok, "must-see" filmlistát ellenben még nem osztogatnak az iskolában. (Pedig mekkora lenne, a gyerekek is biztos élveznék, no de az oktatási rendszerrel kapcsolatos kérdésekbe most ne menjünk bele.)

Ilyen kötelező darab A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) is, amelyet Margaret Atwood azonos című könyvének alapulvételével gyártott a Hulu. A könyvet ugyan nem olvastam, de témaválasztásban és hangulatban Orwell 1984 című klasszikusa és Robert Merle Védett férfiak című regényei ugrottak be. A sorozat vérfagyasztóan ábrázolja azt, hogy mi tud történni egy eleve beteg társadalommal, ha nem a megfelelő vezetők kerülnek hatalomra, illetve azt, hogy hogyan képes egy szempillantás alatt bedőlni egy stabilnak hitt rendszer, ha megfelelő mennyiségű repedés keletkezett rajta. 

Szerencsére még a műfaj is tökéletesen illik a bloghoz, hiszen amellett, hogy részben sci-fi, erősen a női karakterekre koncentrál. Annak ellenére, hogy a jövőben játszódó disztópia én nem nevezném annyira sci-finek, mert sajnos napjainkban annyira nem is elképzelhetetlen, hogy ilyesmit megtörténhet. 

Az ajánló tartalmazhat spoilereket. 

A történet

A történet két szálon, pontosabban két idősíkon fut és egy fiatal nő történetét meséli el egy globális katasztrófa után. Az egyik szálon megismerhetjük June-t, aki Chicagoban él a családjával (férj és egy kislány) és könyvszerkesztőként dolgozik. June viszonylag boldog és kiegyensúlyozott életet él, azonban a körülötte a társadalom a teljes összeomlás szélén áll: a háborúkkal és a mérhetetlen ipar termeléssel az emberiség annyira tönkretette a bolygót, hogy az gyakorlatilag élhetetlenné vált, a szennyező környezet miatt pedig drasztikusan emelkedett a meddő nők száma és a gyermekhalálozás. A világban egyre gyakoribbak az ellentétek és a forrongások mígnem szépen fokozatosan a korábbi jól ismert demokrácia átfordul egy mérhetetlenül brutális totalitárius diktatúrába, amelyben egy szélsőségesen vallásos ideológia honosodik meg. (Nekem elsőre az amishok ugrottak be.) Ezt a folyamatot mutatja be visszaemlékezések formájában az első szál.

A második szál pedig már mutatja be, hogy hogyan boldogul June (aki már Offred, hiszen a saját nevét sem tarthatta meg), illetve inkább hogy hogyan próbál túlélni ebben az újfajta kasztrendszerben. A nő egyetlen motivációja, hogy túléljen és megtalálja a lányát, akit elszakítottak tőle, de egyre nehezebb számára szó nélkül tűrni azokat a vérlázító dolgokat, amelyek az új rendszerben megengedettek sőt, egyenesen elvártak. Az USA-ról Giléadnak keresztelt államban ugyanis az embereket szigorúan kasztokba sorolják. Offred, mivel a nagyon kevés még termékeny nő egyike a szolgálólányok kasztjába tartozik. A szolgálólányokat általában a vezérek és feleségeik háztartásába delegálják és a feladatuk, hogy lehetőleg egészséges gyermekeket szüljenek, s továbbvigyék a vezérek vérvonalát, fenntartsák az emberi fajt. A terméketlen nőknek ebben a rendszerben vagy szerencséjük van és a vezérek feleségei lesznek, vagy pedig háztartási alkalmazottak "marthák", ami gyakorlatilag a cseléd megfelelője. A férfiak között is elég erős a megosztottság, hiszen, aki nincs elég magas pozícióban az csak kertészként, sofőrként vagy egyéb alantas pozícióban dolgozhat és még csak nem is álmodhat arról, hogy felesége lesz. Természetesen egy ilyen elnyomó és korlátok közé szorító társadalomban, mindenki kényelmetlenül és megalázva érzi magát, akit nem sikerült teljes agymosásnak alávetni. Ez azzal jár, hogy megjelennek bizonyos csoportok, akik bomlasztják a rendszert (Offredet is ebbe próbálják beszervezni), ugyanakkor a hivatásos kémek a "szemek" mellett mindenki figyel mindenkit és jelent, ha valami gyanúsat lát. 

Kritika

Már a történetből is látszik, hogy ez a sorozat nem egy könnyű esti szórakozást nyújtó műfaj. Amellett, hogy a megnézése után az ember hajlamos több árnyalattal sötétebb színben látni a világot, nagyon komoly erkölcsi és társadalmi kérdéseket vet fel, amiken az ember még a részek megnézése után is sokáig gondolkodik. Mivel ez egy szórakoztató blog, nem fogok az aktuálpolitikai párhuzamokról regélni, noha lehet találni bőven (elég csak belegondolni abba, hogy Szíriában kislányokat és nőket használnak szexrabszolgának). Társadalmi párhuzamot is lehet találni és őszintén nekem végigfutott a hátamon a hideg attól, hogy manapság szinte mindenkinek van olyan ismerőse, akinek nem jött össze a teherbe esés, vagy ha összejött akkor is csak nagysokára, lombikozást követően. 

A szolgálólány meséje attól is olyan remek, mert nem fordítja el a kamerát a kényes jeleneteknél, már-már kegyetlenséggel határos módon szembesít azzal, hogy mik történnek, mik történhetnek meg egy olyan rendszerben, amik az emberi jogokat lábbal tiporják. Mindemellett felvetődik a kérdés - teljesen jogosan - hogy ha mindenkinek rossz, akkor miért nem állítják meg? Mert azt szemmel látjuk, hogy ebben a rendszerben nem csak a szolgálólányok szenvednek, akiket vadidegen férfiak gyakorlatilag megerőszakolnak. Szenvednek a feleségek, akik számára megalázó, hogy minden alkalommal végig kell asszisztálniuk, ahogy a férjük megpróbálja teherbe ejteni a szolgálólányt. Szenvednek a férjek, akiknek gyakorlatilag soha nem lehet részük intim együttlétben azzal, akit tényleg szeretnek, ráadásul ha akarják, ha nem gyakorlatilag erőszakot kell tenniük havi rendszerességgel valakin. Szenvednek az alacsonyabb rendű férfiak, mert soha nem adatnak meg nekik olyan dolgok, mint párkapcsolat és család. Megkérdezi tehát az ember magától, hogy ha ennyien vannak mégis miért nem állítják meg? De elég csak a huszadik századi diktatúrákra nézni példáért: azért nem mert félnek, a rendszer pedig attól olyan működőképes, mert mindenkit képes félelemben tartani. 

A színészekre abszolút nem lehet panasz, Offred szerepét mintha direkt Elisabeth Mossnak találták volna ki. Offred személyisége nagyon kettős, hiszen valamikor egy vagány, karakán nő volt, aki a túlélése érdekében kénytelen az ájtatos szende lányt adni. A színésznő remekül jeleníti meg ezt a kettősséget, és mind mimikával, mind a néző által hallott gondolataival tökéletesen tudja érzékeltetni, hogy milyen az amikor azt mondja hogy "igen asszonyom" de valójában inkább káromkodna egy jó ízeset. Yvonne Strahovski szintén remekel a belül szenvedő, de kifelé a jégkirálynő arcát mutató feleség szerepében. A stáblistát nézve eleinte egy kicsit féltem attól, mit fog Alexis Bledel nyújtani Ofric szerepében, hiszen őt eddig inkább a Gilmore Girls (Szívek szállodája) című limonádéból ismerhettük, viszont azt kell mondjam, hogy drámai szerepben is teljesen jól megállta a helyét. Ugyan a dráma főleg a nőkre koncentrált úgy gondolom nem szabad megfeledkeznünk a férfi színészekről sem, hiszen a Vezért játszó Joseph Fiennes és a Nicket játszó Max Minghella is kivételes színészek. Igaz az ő szerepük sajnos kevesebb mozgásteret nyújt, mivel többnyire a kemény és érzéketlen férfit kell előadniuk, de néha azért leveszik az álarcot (például amikor a Vezér és Offred Scrabble-t játszanak) és ilyenkor látszik, hogy valóban tudnak mélységet adni a karaktereiknek.

A szolgálólány meséje annak ellenére, hogy szerintem fantasztikus és csontig hatol nem mindenkinek való sorozat. Aki a pörgést és az akciót szereti, valószínűleg rendkívül vontatottnak fogja találni, hiszen az alkotók itt nem azzal keltenek feszültséget, hogy puskaropogást hallunk és robbanások rázzák meg a várost. Ugyanígy, aki az üdítő, könnyedebb műfajokat kedveli szintén nem fogja megtalálni a számítását. Ellenben, aki szereti a disztópiákat, a mélyebb témákat, a drámát és a feszültséget, egészen biztos nem fog csalódni benne.

Értékelés 8,5/10

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr2512502301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.