Játékajánló - Syberia I-II.

2017. május 02. - Miumiu

Nagyon lelkesen kezdtem el a blogom játékajánló rovatát tavaly márciusban. Aztán végül összesen két játékhoz írtam ajánlót, pedig játszottam én rendesen. Igaz 85%-ban a Witcher sorozat harmadik részével, de játszottam. Most viszont azért ragadtam billentyűzetet, mert a hosszú hétvégén nekiláttam, hogy nosztalgiázzak egyet az egyik kedvenc régi kalandjátékommal a Syberiával. Erre két nagyon jó okom is volt: az egyik, hogy most jelent meg a Syberia 3. része és úgy gondoltam jó lenne feleleveníteni a történetet mielőtt belevágok a következő részbe, a másik pedig, hogy az egyik nagyobb magyar játékmagazin pont az első két részt adta ajándékba a márciusi számához. 

A játék grafikája felett ugyan eljárt már az idő, a történet és a hangulat azonban még mindig magukkal tudják ragadni a játékost. Természetesen, akinek mindene a 4K-ban is tökéletes grafika azon a jó történet nem fog segíteni, de gondolom náluk akkor sem jöhet szóba, hogy kipróbáljanak egy 2002-es címet, ha az évszázad ajánlóját vetem monitorra... Azt hiszem, hogy itt az elején jobb ha az akcióhősöket is lelombozom: a Syberia ugyanis egy történet orientált kalandjáték, tehát itt nem a harcrendszeren és a karakterfejlesztésen van a hangsúly, hanem a főszereplő hölgy nyomozásán. 

Egyébként a megjelenése idején ez a játék sorra halmozta a díjakat és az elismerő kritikusi szavakat, tehát az újrajátszásom már csak azért is érdekes, mert így legalább megtudtam, hogy mennyire tudnak időtállóak maradni a játékvilág nagy klasszikusai. Nos, szerintem tudnak. Az ajánlóm szokás szerint spoileres, bár nem tudom, hogy egy 15 éves cím esetében van-e még ennek bármilyen relevanciája. Gyanítom egyáltalán nincs, de hogy véletlen se érje szó a ház elejét, szóltam. 

A történet

Az események középpontjában egy amerikai ügyvédnő Kate Walker áll, aki egy eredetileg teljesen ártalmatlannak tűnő vállalatfelvásárlási ügy miatt Európába utazik. A francia Alpokban egy Valadilene nevű kisvárosban üzemel egy nagyon híres és annál nagyobb anyagi gondban lévő játékgyár, aminek az adásvételét Katenek kellene lebonyolítania. A tulajdonosnő azonban Kate érkezése előtt egy nappal meghal. Életben van viszont a tulajdonosnő halottnak hitt testvére, aki egyedüli örökösként rendelkezhet a cég eladásáról. Egy kisebb gond azonban akad: mivel az örököst, Hanst hosszú évekig halottnak hitték, senki nem tudja hol is van pontosan. Nos itt a játékos már elve lépéselőnyből indul, hiszen a játék címe alapján nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk hová is fogunk megérkezni a mese végén. Az ügyvédnő tehát nyomozásba kezd, útja során pedig sokkal komolyabb titkokat tár fel, mint a Hans távozásához vezető családi viszály. 

syberia4-gamezone.jpg

Vélemény

A Syberia nagyon jó példája annak, hogy egy régi / gyengébb grafikájú játék igenis tud izgalmas és érdekfeszítő lenni, olyan, amit az ember még évekkel később is szívesen emel le a polcról (tölt le a Steamből). A külső megfog, a belső megtart, vagy hogy is van a mondás... Legalábbis én nagyon szívesen váltam újra a részesévé Kate Walker történetének, mint egy régi kedves mesekönyv ezúttal is magával tudott ragadni a helyszínek atmoszférája. Noha elméletileg napjaink Európájában (majd Ázsiájában) járunk a látványvilág meglehetősen szürreális, hiszen mint az építészetben, mint a tárgyak kidolgozásában a steampunk, art-nouveau olyasmi keveréke kapott helyet, amitől az ember inkább egy XVIII. századi sci-fiben érzi magát, nem pedig egy modern francia faluban. Sőt nekem akár posztapokaliptikus jövőnek is el lehetett volna adni a környezetet. 

A történetvezetés végig érdekfeszítő, egy kalandjátéktól elvárhatóan pont a legjobb mennyiségben adagolják a készítők az információkat és szépen fokozatosan kezd kialakulni a teljes kép, ahogy haladunk előre a történettel. Szerencsére az aktuális események mellett a főszereplő ügyvédnő hátterével is foglalkoztak, így nem csak egy olyan karaktert kapunk, aki sodródik az eseményekkel, hanem mélységet és motivációt is kapott. Az otthonáról és kapcsolatairól általában a telefonbeszélgetésekből tudhatunk meg többet és ezek a beszélgetések még társadalmi szempontból is igencsak érdekes kérdéseket vetnek fel. Kate férje ugyanis nem igazán viseli túl jól, azt hogy a neje munkaútra utazott Európába. Sőt ahelyett, hogy támogatja, inkább leszúrja, hogy kihagyott egy fontos üzleti vacsorát, amelyen a férj oldalán kellett volna megjelennie és gyakorlatilag minden telefonbeszélgetésben rákérdez arra, hogy ugyan mikor fog Kate hazaérni, mintha valami kirándulásra ruccant volna ki. Kate főnöke szintén megér egy misét, hiszen ő pedig az a tipikus hajcsár, aki még azt sem fogadja el a késlekedés indokának, hogy az ügyfél elhunyt. Mindemellett jó látni, ahogy az utazás Kate jellemére is hatással van, a kezdetekben meghunyászkodóan még azért is bocsánatot kér, amiért megdicsérik, a későbbiekben viszont mind a férjével, mint a főnökével szemben egyre határozottabban áll ki saját magáért. Nos, ha az ember lányában azt hozza ki az utazás, hogy megtanul küzdeni a saját érdekeiért, mindenkit elküldenék egy európai körutazásra. 

A játék irányítása nagyon egyszerű, klasszikus point&click így még a tapasztalatlan játékosoknak sem probléma kitapasztalni a rendszer működését. A játék a történet mellett elsősorban fejtörőkre épít, amik nekem több helyen nagyon könnyűek voltak, általában egy mechanizmus beindításához egy tárgy megszerzése bőven elegendő volt, nem kellett semmit összekavarni/eszkábálni. Egyszer-kétszer viszont volt, hogy elakadtam, mert a párbeszédekből nem volt egyértelmű, hogy minek kellene lennie a következő lépésnek (például Barrockstadt egyetemi városban eszembe nem jutott volna kétszer odamenni a rektorokhoz egy bizonyos bogyós gyümölcs helyének megtudakolása érdekében, megelégedtem annyival, hogy elsőre leráztak). 

Ki merem hát jelenteni, hogy a Syberia sorozat kiállta az idő próbáját és jelesre vizsgázott.

Értékelés: 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr4312472083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.