Sorozatajánló - Black Mirror 3x02: Playtest

2016. december 22. - Miumiu

Őszintén szólva az évad második része nem gyakorolt rám olyan mély hatást mint az első epizód. Nem azért mert nem jó, vagy nem elég érdekes, talán inkább amiatt mert kevésbé kurrens témát feszeget, az ábrázolt jelenség pedig még bőven messze van a tömegestől. Ráadásul számomra voltak a sztoriban idegesítően irreális dolgok (most tegyük félre azt, hogy egy sci-fi alapvetően irreális környezetben ábrázolja a dolgokat, logikai bakikat ebben a műfajban is el lehet követni).

A sztori középpontjában egy amerikai srác áll, akinek egyik utazása alkalmával ellopják a bankkártyaadatait és teljesen lecsupaszítják a számláját. A srác tehát ott áll Londonban üres zsebbel, ami kellemetlen helyzet, de korántsem kilátástalan. Élelmes ember ilyen szituációban egészen biztosan a családját, vagy a barátait hívná segítségül, legrosszabb esetben elvergődne a külképviseletig (az USA-nak rengeteg helyen van nagykövetsége, miért pont a briteknél ne lenne?). Főhősünk ellenben nem így cselekszik, hanem elkezd a helyi lapokban állás után nézni, hogy inkább megkeresse a repülőjegyre valót. Természetesen abba bele sem gondol, hogy vajon egy kisegítői állásban mennyi ideig tartana összeszednie egy repülőjegy árát, illetve ha már munkavállalásra rendezkedik be, akkor lakni is kéne valahol, ami extra kiadás. Igen, engem ebben a sztoriban pont ezek a butaságok idegesítettek, amik miatt nem tudtam komolyan kezelni az egész alapszituációt.

Szerencsére a srác pont belefut a világ legmenőbb állásába és ahelyett, hogy mosogatófiúnak állna egy londoni pubban, az angol vidékre utazik VR játékot tesztelni. Értelemszerűen sem a családját, sem a barátait nem tájékoztatja, hogy hol van és mi történik vele, nehogy bárki is tudja hol lehet elérni, ha valami baj történik. (Baj pedig mindig történik, hiszen ha nem, akkor felesleges filmet forgatni belőle.) A VR tesztelése során azonban valami történik az amúgy is tesztelés alatt álló, így korántsem üzembiztos rendszerrel. A VR-t használó játékok ugyan még ebben a világban is tesztfázisban vannak, de annyiban már meghaladták az Oculus Riftet, hogy a játék és a valóság szinte megkülönböztethetetlenül összefonódik, a játék algoritmusa pedig képes tanulni az ember gondolataiból.

Talán azért sem fogott meg most annyira ez a történet, mert a virtuális valóságot használó játékok egyelőre még inkább tesztfázisban vannak így noha érdekes gondolatkísérlet azon merengeni, hogy milyen veszélyeket rejthet nem valószínű, hogy a közeljövőben találkoznánk a problémával. Az epizód ráadásul inkább egy kitalált technikai problémát próbál meg félelmetes köntösben, lehangoló végkifejlettel ábrázolni, nem pedig a VR várható társadalmi hatásairól elmélkedik. Márpedig nekem mindig is érdekesebbek voltak azok a Black Mirror részek, amik azt mutatják be, hogy egy-egy innováció hogyan hat a társadalom egészére és az egyén történetével szemben az utópián van a hangsúly. (Ennek ellenére rendkívüli módon várom, hogy legyen egy jó augmented reality horror játék és az Oculus Riftet is kipróbálnám egyszer.)

Mentális szempontból nem tudom, hogy mennyire szolgálná az emberiség fejlődését a virtuális valóság tömeges elterjedése. Tök jó például, hogy a tériszonyosok vagy az arachnofóbiások virtuális valóságot használva küzdhetik le félelmüket, de én belegondoltam, hogy az eltorzított valóság rendszeres használata milyen hatással járhat az emberi pszichére. Magamból kiindulva (nem mertem végigjátszani az Amnesia című horror játékot annyira féltem) borítékolhatóan paranoia lenne az eredményt, ha elkezdenék egy virtuális valóságban mondjuk Silent Hillezni. Ráadásul mentális egészség tekintetében nagyjából rendben lévőnek tartom magam, mi lenne akkor azokkal a VR használókkal, akik labilisabbak?

Az epizód sajnos (szerencsére?) nem bocsátkozik ilyen gondolatkísérletekbe, így csak annyi derül ki, hogy főhősünk hogyan éli meg, hogy virtuális valóságban játszhat jó hosszan lovecraftosat. Ami nem volt rossz és egy átlagos sorozatban teljesen jól megállná a helyét, de az általában zseniális részeket produkáló Black Mirrortól én ennél erősebb részeket szoktam várni.

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr2612065491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.