Filmajánló - Gattaca

2016. július 17. - Miumiu

Folytatódik a nagy nyári filmpótlás. Most, hogy odakint annyira "gyönyörű" idő van (értsd: 15 fok van és ömlik az eső) megint nem lehetett jobb programot találni mint a filmnézés. A héten elsőként a Gattacát néztük, egy olyan filmet, aminek a megtekintése után rögtön az volt az első kérdésem, hogy miért nem láttam ezt én korábban? A válaszok között szerepel az is, hogy a kereskedelmi televíziók nem igazán szoktak ilyen stílusú filmeket leadni (ha legalább egy hatalmas robbanás nincs akkor már rég nem kerül adásba, vagy csak nagyon későn/korán), másrészt 1997-ben még általános iskolába jártam, ezért a szüleim nem engedték volna megnézni, de valószínűleg ha láttam volna se nagyon értettem volna. Így viszont felnőttként mélyen megérintett ez a sci-fi, mert annak ellenére, hogy '97-es nagyon is aktuális kérdést boncolgat: mennyire van jelentősége az életünkben, hogy milyen genetikai adottságokkal bírunk, illetve, hogy honnan jövünk, milyen családi háttérrel rendelkezünk? 

A történet

A Gattaca egy olyan világot mutat be, amelyben olyan magas szintre fejlődött az emberi DNS kutatása és manipulálása, hogy természetes úton szinte már nem is fogannak gyermekek. Mindenki laboratóriumi megtermékenyítés "eredménye", ahol a legtökéletesebb egyedet választják ki, amelynek előre meg tudják határozni a várható élettartamát, betegségeit és tulajdonságait. Gyakorlatilag az übermensch-ek társadalma ez, amelyben értéktelen selejtnek számít, akit még a hagyományos módon nemzettek, így a társadalmi ranglétra legalján ragadnak. A történet főhőse Vincent (Ethan Hawke) azonban sokkal ambiciózusabb annál, hogy elfogadja ezt a helyzetet és foggal-körömmel harcol annak érdekében, hogy valóra váltsa nagy álmát, hogy űrhajós lehessen. Segítségére van egy ugyan génmanipulált, de rokkant fiatalember Jerome (Jude Law), aki vizelet, vér és hajmintákat ad, hogy Vincent átmenjen a teszteken és biztonsági ellenőrzéseken. Az űrközpontban azonban gyilkosság történik és a rendőrség a nyomozás során megtalálja Vincent szempilláját, ami beindítja az események láncolatát, másrészt felveti azt a kérdést, hogy hogyan lehet, hogy egy tökéletlen egyed feltűnésmentesen teljesen beilleszkedett.

Értékelés

A Gattaca egy klasszikus sci-fi dráma, ahol a gyilkosság és az igazi tettes felkutatása teljesen másodlagos vonal. Nagyon helyesen, mert ez nem egy tipikus sci-fi-be oltott ki volt a tettes történet, hanem egy társadalomábrázolás és az egyén drámája egy teljesen kifacsarodott értékeket adoptált közegben. A történéseknél sokkal a fontosabb a film mondanivalója és üzenete, ami olyan alkotássá emeli, amely miatt szerintem minden középiskolában le kellene vetíteni. Már csak azért indokolt lenne mindenkinek bemutatni, mert a mi társadalmunk (ugyan nem génmódosítások révén) de ugyanolyan "származási" alapon szelektál, mint a Gattacában megjelenő társadalom, a legritkább az, hogy az embert csak és kizárólag a képességei és az eredményei alapján ítéljék meg. Az üzenetek pedig a következők: 1. nem igazán számít, hogy honnan jöttél, akkor is lehetnek jó adottságaid, ha a származásod alapján senki nem feltételezi. 2. Senki nem lehet tökéletes, a lényeg az, hogy csak egy valamit találj, amit teljes odaadással tudsz végezni 3. Ha valaki kevésbé jó adottságokkal rendelkezik az is lehet szorgalmas és küzdhet a céljaiért, még előrébb is juthat mint az akinek az adottságai megvannak, de lusta. Ezek azok az üzenetek, amelyek miatt az olyan kisebb gyermekek szüleinek is odaadnám ezt a filmet, akik azt hiszik, hogy a gyerek versenyistállóba jár tanulni. 

A színészek játékára sem lehet semmi panasz, Ethan Hawke briliáns Vincent szerepében, neki tényleg elhiszem, hogy egy olyan ember akinek foggal körömmel kellett mindennel megküzdenie az életben. A Jerome-ot alakító Jude Law is tökéletesen hozza a figuráját, a genetikailag ugyan tökéletes embert, akinek egy baleset tette tönkre az életét ezért a tudatmódosító szerekhez fordult. (Lám attól, hogy genetikai tökély az ember még nem feltétlen lesz sikeres). A Vincent és a Jerome közötti dinamikát is remekül kidolgozták az alkotók, szimpla üzlettársi kapcsolatból először bajtársak, majd barátok (szinte testvérek) lesznek, olyannyira, hogy Jerome a legnagyobb áldozatot is meghozza Vincent kedvéért. Nekem egyedül kicsit Irene, Uma Thurman karaktere lógott ki a sorból, számomra ő egy kicsit erőltetetten került a történetbe, azzal a céllal, hogy legyen egy olyan genetikailag módosított nő, aki megtudja Vincent titkát, de megtanulja elfogadni.

A film nagyon jól felépített és annak ellenére, hogy nincsenek benne dollármilliós űrháborúk vagy akciójelenetek olyan alkotás lett, amelyet végig feszülten és drukkolva néz végig az ember. Drukkolva, mert Vincentben szerintem egy kicsit mindannyian magunkat látjuk és annyira szeretnénk, ha a rengeteg küzdelem árán happy enddel zárulna a történet. 

Értékelés 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr588893150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.