Filmajánló - Hasonmás (Surrogates)

2016. július 01. - Miumiu

Úgy látszik, ha a megnézendő filmjeim listájának csökkentéséről van szó állandóan sci-fibe, vagy horrorfilmbe botlok. Most a 2009-es Hasonmás címre esett a választás, amiben Bruce Willis nyomoz az utópisztikus jövőben. Nem tudom, hogy annak idején miért nem láttam ezt a filmet, holott kifejezetten jó. Na nem olyan világmegváltóan jó és nem is olyan "ez benne van a top10-ben" jó, hanem csak úgy könnyű esti szórakozásként, annak viszont kifejezetten üdítő. 

A történet 

A Hasonmás egy igazi klasszikus sci-fi egy olyan társadalomról, amely tökéletesnek látszik, a csillogó felszín alatt azonban komoly problémák rejtőznek. Ebben a társadalomban az emberek jól élnek, a bűnözés pedig minimális szintre szorult a hasonmásoknak köszönhetően, amik igazából távvezérlésű androidok. Az androidoknak köszönhetően mindenki az lehet aki akar, hiszen a robotok külseje személyre szabható, senkinek nem kell többet olyan dolgokra "pazarolnia" az idejét mint az edzőterem és a fogyókúra, senkinek nem okoz frusztrációt ha nem tökéletes a külseje, és ha az android megsérül a kezelője csak beszerez egy másikat. A film tökéletesség-kultusza sajnos remekül párhuzamba állítható a mai valósággal, ahol a belső értékeknél valamiért sokkal fontosabb például az, hogy ki hány kiló szülés után két nappal. Természetesen egy ilyen társadalomban a kezelők, vagyis maguk az emberek teljesen elkorcsosulnak, ami nem mindenkinek tetszik így kialakul az embereknek egy olyan csoportja, akik ellenzik a hasonmások használatát. A nagyobb problémák akkor kezdődnek, amikor előkerül egy olyan eszköz, amellyel úgy lehet tönkretenni a hasonmásokat, hogy ezzel a vonal másik végén ülő kezelőt is megölik. Az első gyilkosságot követően lép be a történetbe Tom Greer nyomozó (Bruce Willis), aki hamar rájön, hogy nem egy-egy elvétve elkövetett gyilkosságot kell megakadályoznia, hanem azt, hogy az elkövető tömegpusztító fegyverként felhasználva a szerkezetet, végérvényesen kiiktassák a hasonmásokat és kezelőiket.

Értékelés

A felütés kifejezetten érdekes és a nyomozós vonal sem rossz, sőt még pár fordulat is akad benne. Valami viszont hiányzik belőle, ami a nagyok közé emelhetné, így aztán megmarad egy kellemes nyáresti szórakozásnak, olyasminek amit a kertévék az uborkaszezon közepére nyomnak be, amikor mindenki a strandon van és nem a televízió előtt döglik. Noha jól felépítették magát a világot, megfelelő atmoszférát nem sikerült teremteni így az egész nem is ragad magával, sok ponton pedig kifejezetten irritált, hogy mennyire szájbarágós lett. Több ponton túlmagyarázza a film az eseményeket, mintha a néző annyira sem lenne képes, hogy A és B információt magától összekösse, pedig én nézőként általában szeretem ha valamit ki kell találnom, ha a film rávezet a megoldásra, nem pedig az arcom elé tolja. A karakterekkel nem volt különösebb problémám, mert a filmben megjelenő szereplők szinte kivétel nélkül érdekesek voltak valamiért, viszont Bruce Willis mellett sajnos pár érdeklődést felcsigázó információmorzsán túl nem nagyon maradt idő senki másra. Bruce Willis filmjeit noha szeretem, de néha az az érzésem, hogy nagyon belekövült az egyszemélyes hadsereg, mentsük meg a világot figurába és ebben a filmben pontosan ugyanezt látjuk, nem nagyon hagyva senki másnak játékteret. A szereplők között egyedül Maggie-re (Rosamund Pike) jut egy kicsivel több játékidő, mivel ő Greer nyomozó felesége és a kettejük tragédiája (elvesztették a kisfiukat, ami miatt a házasságuk is megromlott) motiválja végül Greer-t a film végi nagy döntés meghozatalában. A látványvilágban sincs semmi kivetnivaló, a futurisztikus világ minden eleme stimmel és a helyén van nem alkották meg viszont annyira fantáziadúsan, hogy maradandó legyen az élmény. Igazából így 2016-ból nézve egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy nagyváros többé-kevésbé így nézzen ki, úgyhogy a környezet maximum korrekt iparosmunkaként minősíthető. 

Szóval mindent összevetve egy teljesen átlagos Bruce Willis filmről van szó, szórakoztató, nézhető, de tele van klisékkel, ezért biztos nem lesz sem kedvenc, sem olyan alkotás, amit többször meg szeretnék nézni. 

Értékelés: 6/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr838857272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.