10 családi film Halloweenre

2015. október 28. - Miumiu

Igen tudom, hogy Magyarországon még mindig nem akkora divat Halloween-t ünnepelni, mint angolszász országokban. Tavaly viszont pont szerencsém volt Londonban tölteni az őszt, így akarva-akaratlanul én is belecsöppentem a halloweeni sürgés-forgásba és nagyon tetszett. A családok az egész környéket feldíszítették pókhálókkal és töklámpásokkal, a gyerekek pedig halálcuki jelmezekben rohangáltak cukorkát gyűjteni. Pár héttel ezelőtt egyébként egy külföldi megbeszélésen egy ír kolléganőm mondta, hogy az ő gyerekei például sokkal jobban szeretik a Halloween-t mint a Karácsonyt, mert nagyobb a készülődés, lehet jelmezt tervezni, készíteni, házat-kertet díszíteni, vagyis meg kell dolgozni az ajándékért, ami sokkal izgalmasabb számukra, mint odaállni egy fenyőfa mellé.

Ennek kapcsán jutott az eszembe, hogy Halloween-kor mi legfeljebb csak horrorfilmeket bámulunk a tévében, de azok abszolút nem gyerek-kompatibilis alkotások. Igaz egyelőre nincsenek saját gyerekeim, de nagyon szeretem a meséket (és az animációkat) így elgondolkodtam rajta, hogy van-e olyan film, amit családilag is lehet élvezni, mégis kísértethistória. Egyébként van, nem is kevés, igaz többnyire ezek sem a legkisebbeknek szólnak.

1. Hotel Transylvania

Avagy ahol a szörnyek lazulnak - szól az alcím. Egy igazán szerethető animációs film, ahol a főszereplők olyan ismert rémségek, mint Drakula, Frankeinstein valamint a Múmia. A történet alapmotívuma, hogy a sok fárasztó ijesztgetés után a szörnyeknek sem árt valahol kipihenni a mindennapi agyrémeket és az embereket. A pihenésre pedig tökéletes hely Drakula gróf kastélya, amely a XXI. századi igényeknek megfelelően immár luxusszállodaként működik. A bonyodalmat a történetben az okozza, amikor a szállodába betoppan egy furcsa vendég: ember. Ráadásul az ember nem rohan el hanyatt-homlok, amikor meglátja kik is az átlag szállóvendégek, hanem marad. Mindennek a tetejébe rámozdul a tulaj lányára. A filmnek egyébként idén ősszel érkezett meg a 2. része a mozikba, úgyhogy az őszi szünetben még egy közös mozizást is lehet rendezni.

2. Monster House /Rém rom/

A Rém rom meglehetősen elhanyagolt animációs film, pedig annak idején 2007-ben jelölték Oscar és Golden Globe díjakra is. A története ennek az animációnak sem túl bonyolult, döntően ugyanis arra épít, hogy melyik gyerek fantáziáját ne izgatná egy elhagyatott romos ház az utcában. Pláne ha a ház körül furcsa zajok hallatszanak és időnként eltűnik egy-két ember. A gyerekek annak ellenére, hogy félnek a háztól, úgy határoznak, hogy fel kell deríteni a rejtélyt és megálljt kell parancsolni az egyre éhesebbé váló háznak, hiszen a felnőttek nem tesznek semmit. A Rém rom alapfelállása engem egyébként az "AZ" című Stephen King regényre emlékeztet, ahol mondjuk nem kísértetjárta ház van, hanem egy vérengző bohóc, de ugyanúgy egy csapat gyerek száll szembe egy gonosz természetfeletti dologgal. Mondjuk annyi különbség van, hogy Stephen King műve, azért erősen 18-as korhatárbesorolású, míg ez az animációs film abszolút a 12 év körüli korosztályt célozza be.

3. Paranorman

A Paranorman című animáció szintén jó választás hideg őszi estékre. A sztori ebben az estben sincs túlragozva, egy Norman nevű különc kissrácról szól, akit kiközösítenek az iskolában, de még a családja is csodabogárként tekint rá. A különcség oka, hogy Norman látja a szellemeket, beszélget is velük, emellett a szobája berendezése is a zombi tematikára épül, egy valamire való The Walking Dead rajongónak biztosan összefutna a nyál a szájában Norman zombi-ereklyéitől. Norman nagy feladatot kap, hiszen neki kell megmenteni az egész várost az azt sújtó évszázados átoktól, amivel egy gonosz boszorkány sújtotta a lakókat. Az átok miatt a halottak kikelnek a sírjaikból, így már végre nem Normannak van lehetősége igazi zombikkal találkozni, a helybéliek azonban valamiért nem igazán örülnek ennek a fejleménynek.

4. Coraline

Ha választanom kellene személyes kedvencet egészen biztos, hogy a Coraline lenne az. Nem, nem csak azért mert Neil Gaiman történetén alapul (holott nagyon szeretem az írásait), hanem azért is mert az ilyen sötét hangulatú stop-motion animációknak a Rémálom Karácsony Előtt óta nagy rajongója vagyok. Coraline egy egészen különleges kislány, aki nagyon szeret álmodozni és szeretne kalandokba keveredni. Utóbbi viszont nem adatik meg neki, mert a dögunalmas szüleivel él, egy dögunalmas, sivár vidéki házban. Egyik este viszont rábukkan egy átjáróra, ami egy párhuzamos univerzumba visz. A párhuzamos világ elsőre sokkal izgalmasabbnak tűnik, mint Coraline igazi lakhelye, minden vidám, színes, sütemények tornyosulnak a konyhában, a lány szülei pedig menők és viccesek. A cukormáz mögött azonban sötétség lapul és Coraline hamar rájön, hogy egy olyan gonosz lénnyel van dolga, akitől jobb minél hamarabb menekülni... már ha még lehet.

5. Corpse Bride /A halott menyasszony/

Na ha már a Coraline-nál emlegettem a stop-motion animációt a Rémálom Karácsony Előtt kapcsán, akkor következzen egy mű Tim Burton-től. Igazából rájöttem, hogy ennek a listának a másik felét simán fel lehetne tölteni Tim Burton filmekkel, úgyhogy nagyon nehéz volt kiválasztani egyet. Ráadásul tudom, hogy a Rémálom az ami teljesen a Halloween témára épül, mégsem azt vágtam be. Én a Halott menyasszony sokkal jobban szeretem, hiszen a karakterei számomra sokkal összetettebbek és érzelemgazdagabbak. A sztorija röviden annyi, hogy egy Victor nevű, rendkívül ügyetlen és szeleburdi fiú egyik éjjel kimegy az erdőbe a rendkívül bonyolult leánykérési szertartást gyakorolni. A próbákon szerencsétlennek egyáltalán nem jött össze, viszont nem szeretne felsülni jövendőbelije Victoria előtt. A nagy próbálkozásban azonban véletlenül megkéri a halott menyasszony kezét, aki kiemelkedik a sírból és rögtön igent is mond az ajánlatra. A látványvilágban pedig minden olyan elem benne van, amit a Rémálomban megszerettünk.

6. Ghostbusters /A szellemirtók/

Éééés elérkeztünk az élőszereplős filmekhez. Igazán repül az idő és már a szellemirtók is igazi oldschool klasszikusnak számít, szinte el se hisze, hogy 1984-es film. Pedig az. Csodálkozom is, hogy itt a nagy remake-ek időszakában még senki nem vette elő és porolgatta le, úgy mint a Jurassic Parkot. A szellemirtókat azt hiszem senkinek nem kell igazán bemutatnom, hiszen mindenki tudja, hogy egy csapat parapszichológusról van szó, akik egy régi tűzoltósági épületben különleges vállalkozásba kezdenek. A vállalkozás profilja szerint szellemirtással foglalkozik, a kísértett delikvens csak felhívja a megadott számot, a szellemirtók pedig máris a helyszínen teremnek, hogy megszabadítsák az ügyfelet váratlan vendégüktől.

7. The Addams Family /A galád család/

Az Addams Family számomra egy tipikusan olyan film, aminek a fekete humorán még sokadszorra is tudok jót röhögni. Addamsék egy igazi goth család, akiket Erdélybe a  Drakula-kastélyba képzelne az ember, nem pedig az amerikai álomba. A goth életszemléletű, ám a modern Amerika világában élő család mindennapjai nagyon fekete, mégis fantasztikusan vicces humorbombákat rejtenek. A kedvenceim általában pont azok a jelenetek, ahol egy-egy külvilágból jött szereplő rácsodálkozik Addamsék furcsa szokásaira. A film történetében nem kell hatalmas csavarokat sejteni, hiszen ez olyan alkotás, ami a komikumra épít, a történetvezetés pedig inkább csak másodlagos szerepet tölt be. A hátteret egyébként az adja, hogy az Addams család egy rég eltűnt rokona Fester bácsi beállít látogatóba. Fester bácsi azonban nem az a Fester bácsi, akinek Addamsék gondolják, hanem egy csaló, aki nagyon hasonlít Festerre és egyetlen célja rátenni a kezét a család vagyonára.

8. Casper

A Casper sem mai film már (1995), viszont olyan darab, amit a mai napig szívesen játszanak a televíziók, mert rendkívül aranyos. Hiába kísértetek a film főszereplői, ez a film egészen biztosan olyan, ami egy fikarcnyit sem félelmetes. A sztorija annyi, hogy egy egyedülálló apa (aki nem mellesleg szellemirtó) és a lánya beköltöznek egy régi, hatalmas villába, hogy az apa megbízója kérésének eleget téve megszabaduljanak a házban lakó szellemektől. A szellemek azonban bár elég minden lében kanál természetűek, pimaszak és bosszantóak egyáltalán nem ártó szándékúak. Főleg nem a legkisebb Casper, aki hamar összebarátkozik a vele egykorú lánnyal, Kattel. 

9. The Haunted Mansion /Elvarázsolt kastély/

Az Elvarázsolt kastély szintén egy vígjáték, mégpedig Eddie Murphy főszereplésével. Murphy egy munkamániás családapát alakít, aki egyik este fontost hívást kap az egyik ügyfelétől. Az ingatlanügynökként dolgozó apa erre az egész családját az autóba pakolja és el is indulnak arra a birtokra, amelyet elvileg értékesíteni kellene. Ha ingatlanügynök lennék meglehetősen nehéznek gondolnám a helyzetem, ha egy kísértetkastély értékesítését bíznák rám. A család ugyanis egy klasszikus, lápvidéken álló, ódon kúriához érkezik, amelyben nem mellesleg hemzsegnek a szellemek. Egészen pontosan 999, akik egy átok miatt ragadtak a kastély területén. Kíváncsi vagyok melyik lehet az egyszerűbb feladat, megtörni az átkot, vagy eladni egy New Orleansban található kastélyt. Őszinte leszek az Elvarázsolt kastély nem volt életem filmélménye, de a kisebb nézők általában jobban értékelik. 

10. Goosebumps /Libabőr/

Ez a film igazi kakukktojás a listában, hiszen ez az egyetlen film a felsoroltak között, amit még nem láttam. Szóval a történet a port.hu szerintNe költözz olyan környékre, ahol horror író él. Zach (Dylan Minette) elköveti ezt a hibát: a édesanyjával új városba hurcolkodnak, és még büszkék is rá, hogy a szomszéd házban a Libabőr-sorozat híres írója R. L. Stine (Jack Black) dolgozik. A srác összebarátkozik a nagy ember lányával (Odeya Rush), és a segítségével beszökik a mester dolgozószobájába. Nem is sejti, hogy Stine különös módszerrel alkot: hátborzongató fantáziáról árulkodó könyvei valóságosak, és ő a lapok közé zárja az elé kerülő szellemeket és szörnyeket. A srác véletlenül szabadon ereszti az irodalomba száműzött rémeket. A gyerekeknek és az írónak össze kell fognia, hogy visszakergessék a szökevényeket oda, ahova valók - mielőtt túl késő lesz. 

Szóval klasszikus szörnyek, ráadásul pont Halloween-ra jön ki, lehet, hogy érdemes lesz rá vetni egy pillantást.

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr998028112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.