Filmajánló: Bosszúállók: Ultron kora

2015. május 11. - Miumiu

A premierre sajnos nem jutottam el, mert pont külföldön voltam, pénteken szerencsére meg tudtam nézni az új Bosszúállók filmet.  Gondolkodtam, hogy meg kellene nézni a korábbi Marvel filmeket, de idő híján az is elmaradt, szerencsére viszont találtam a youtube-on egy olyan videót, ami 7 percben összefoglalta a korábbi filmek fontosabb eseményeit. Az Amerika Kapitány 2-nél erre nagyon is nagy szükségem volt, hiszen azt a filmet annak idején itthon néztük, DVD-ről és bizony több helyen belealudtam. 

A szuperhősöket szeretem, de az akciófilm nem kimondottan az én világom, főleg ha a csatajelenetek számszerű fölényben vannak a történettel szemben. Valószínűleg ezért aludtam bele annak idején az Amerika Kapitány 2-be és a Hulk filmekbe is.Az előzetesek alapján tartottam tőle, hogy a Bosszúállók új része is főleg csili-vili csatajelenetek összefűzése lesz, kevéske történettel. Utóbbi félelmem részben beigazolódott, hiszen azon kívül, hogy hőseink egy olyan robot ellen harcolnak, amely ki akarja irtani az emberiséget valóban nem sok minden történik a főszálon. Bőven kárpótolt azonban a hangulat, a szereplők közötti kapcsolatok boncolgatása, valamint a hősök hátterének bemutatása. De ne ugorjunk ennyire előre... 

INNENTŐL SPOILERESEN

A történet nagyjából onnan indul, ahol az Amerika Kapitány 2 véget ért: kiderült, hogy a Hydra nevű szervezet beépült a S.H.I.E.L.D.-be él belülről bomlasztotta azt, a nagy leleplezés és a bolygóvédelmi rendszer kiiktatása után ezért a szervezet meg is szűnt létezni (Nick Fury tehát munkanélküli lett). A Bosszúállók azonban továbbra is aktívan tevékenykednek, utolsó nagy küldetésük visszaszerezni Loki jogarát a Hydrától. Természetesen a Hydra bázis bevétele sikerrel jár és hőseink megszerzik a jogart, amit Tony Start el is kezd vizsgálgatni, hiszen tudósból van, olyan nincs, hogy Thor hazaviszi a jogart Asgardra anélkül, hogy Tony ne tudna róla ezt azt. Valószínűleg nem okoz senkinek sem nagy megrendülést, hogy igen hamar kiderül, hogy a jogarba foglalt kő nagyon is különleges darab, különlegessége pedig abban áll, hogy egy olyan mesterséges intelligencia van benne, amely még JARVIS-t is messze-messze túlszárnyalja, tehát nem piskóta na. Tony pedig nem lenne  az a különc milliárdos zseni aki, ha nem akarná ezt a mesterséges intelligenciát felhasználni ahhoz, hogy olyan szuperpáncélokat építsen, amikkel megteremthető a béke a bolygón. Így születik meg Ultron.

Igen, eddig nagyon szép és jó az elképzelés, csak túl rövid lenne a film, ha ezen a ponton nem történne valami váratlan. A váratlan esemény pedig az, hogy Ultron egy kicsit másképp értelmezi a világbéke fogalmát, mint vasemberék, ő ugyanis arra a következtetésre jut, hogy a bolygóra a legnagyobb veszélyt az ember jelenti... Tehát béke = nincs ember, egyszerű a képlet. Ultron világuralmi törekvései nem csak az emberi faj eltörlését foglalják magukba, hanem egy szebb-jobb-fejlettebb állapot elérését is, ezért ellop egy rakás különleges fémet, amellyel organikus testet építhet magának. (Ez egyébként az a fém, amiből Amerika Kapitány pajzsa is készült, Ultron rosszallóan meg is jegyzi, hogy ez a világ legsokoldalúbb anyaga, az emberek pedig képesek és gyártanak belőle egy frizbit). Szóval harcolnak azért, hogy megállítsák Ultront. 

Annak ellenére, hogy a történet nálam nem vitte el az eredetiség díjat, nagyon sok olyan elem volt viszont, ami miatt mégis belopta magát a szívembe a film. 

Az egyik ilyen elem a szereplők közötti kapcsolatok építgetése: nagyon tetszett az a jelenet, amikor azon versenyeznek, hogy ki tudja megemelni Mjölnirt, amikor Tony és Thor azon versenyeztek, hogy Pepper vagy Jane a sikeresebb barátnő, ezen felül Bruce Banner és Natasha Romanoff kapcsolatának bemutatása az egyik legjobb része a filmnek. Én őszintén tudtam drukkolni nekik és sajnálom, hogy ezt a szálat olyan kurtán-furcsán zárták (igaz a későbbiekben biztos előkerül még). Nagyon tetszett az is, hogy jópár szereplő hátterét bemutatták. Amerika Kapitány, Thor és Vasember itt nem kaptak túl nagy szerepet, ami annyira nem is gond, hiszen nekik külön filmjeik voltak. A Skarlát Boszorkány, Wanda azonban belepiszkált Natasha Romanoff fejébe, akinek a látomásai alapján egészen krimibe illő élete volt, amíg a bérgyilkosképző főiskola padjaiban ücsörgött. Az a pár perc is annyira hangulatosra sikerült, hogy én komolyan beülnék egy olyan filmre, ami csak a Fekete Özvegy történetét meséli el (és ha minden igaz ez a kívánságom valószínűleg teljesülni is fog a közeljövőben, mert azt rbesgetik, hogy lesz önálló filmje a Fekete Özvegynek is). Sólyomszemről is megtudtunk egyet s mást, a zárkózott karakterről kiderül, hogy valójában többgyermekes családapa, helyes kis vidéki házzal és csinos feleséggel. Komolyan már csak egy kutya hiányzott volna, hogy meglegyen a teljes amerikai idill. 

Nem tetszett viszont, hogy ismét végig kellett nézni Bruce Banner őrlődését. Bizonyára nehéz lehet, ha az ember időnként zöld szörnyeteggé változva gyilkol le embereket, de Hulk érzelmi válsága, főleg a saját filmek és a Bosszúállók első része tükrében kezd egy kicsit fárasztó lenni. Ezen az sem segít, hogy az ő fejébe is belepiszkálnak, emiatt szétver egy teljes várost. 

Azzal sem vagyok kibékülve, hogy az állítólagos sötétebb, nyomasztó hangulatból egy-két jeleneten kívül (a már emlegetett Natasha jelenet és a Maximoff testvérek szereplései) nem éreztem semmit. Ultron nem kapott elég hangsúlyt mint "főellenség" és egyáltalán nem éreztem azt, hogy súlya van a cselekedeteinek. A Bosszúállók nem szenvedtek komoly veszteségeket, csak kisebb harci sebeket, az emberiség szintén nem. A múltkor azért csak szétverték fél New Yorkot a gonosz idegenek és egy hajszálon múlt hogy a Vasember meg tudta menteni a világot azzal, hogy bezárta a dimenziókaput. Ezzel szemben most egy kicsi kelet-európai kitalált országban Sokoviában zajlottak a harcok, ennek következtében én nem tudtam átérezni, hogy itt komolyan veszélyben van az emberi faj. Vagy a hősök. Az, hogy nem egységes a csapat és széthúzás van közöttük nem bontották ki rendesen, holott én megnéztem volna, hogy milyen ha egy kicsit hátráltatják egymást azért, mert nem értenek egyben. Pár helyen éreztem azt is, hogy megvágták a filmet és bizonyos történések kicsit lógtak a levegőben. Nyilván az utómunkálatok során minden filmet megvágnak, de úgy gondolom, hogy ebből a nézőnek nem szabadna éreznie semmit. Én pedig éreztem, különösen akkor amikor Thor elrongyol Londonba egy látomást kergetni, majd a pár jelenettel később boldogan érkezik vissza, hogy látomása volt és tudja mit kell tenni. Ha már az egész szálat belevitték, én szívesen vettem volna, ha azt is megmutatják, hogy mi Thor látomása (és nem csak Loki miatt).

A látványvilágról nem szeretnék hosszan írni, hiszen úgy gondolom, hogy azt teljesen felesleges ragozni: a készítők ezúttal is professzionális munkát végeztek, sok pénzből. 

Összességében nem ez volt a legkiemelkedőbb szuperhős-mozi, amit valaha láttam, de kellemes szórakozás volt. Jól viszi tovább a Marvel-univerzum történetét és számomra sokkal izgalmasabb eseményeket vetít előre, mint, amik most történtek. Inkább egy jól összehozott, erős alapozásnak érzem, ami valami sokkal komolyabb filmet vetít előre. Ha rajtam múlik én ott leszek a következő Marvel filmen is. 

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr57447480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.