Horror Hétfő - Helix

2015. február 16. - Miumiu

Szerencsére mostanában a sorozatok között is sok igényes, horror műfajba tartozó alkotás van, gondoljunk csak az American Horror Story-ra vagy a the Walking Dead-re. Úgy tűnik, hogy a vírusokat érdemes mostanában elővenni, zombiapokalipszis nélkül is, lásd a The  Strain, vagy a Helix. A mostani ajánlóban az utóbbiról lesz szó, ugyanis ez a legfrissebb sorozatélményem.

A történet:

A Helix történetéről nekem elsőre a Dolog című film jutott az eszembe. Egy antarktiszi kutatóbázis segítséget kér az Egyesült Államoktól, mert a laborjukban elszabadult egy vírus. A helyszínre az amerikai járványügyi központ kutatóit küldik, a csoport vezetője Dr. Alan Farragut (Billy Campbell), akinek személyes érintettsége is van az ügyben: a testvére is a bázison dolgozott és megfertőződött a vírussal.

Természetesen a történet nem ér véget annyival, hogy egy csoport kutató megjelenik a bázison, gyorsan meggyógyítják a vírust, majd hazamennek. Sötét titkokra derül fény az elszigetelt helyen, többek közt arra, hogy nem véletlenül választották az Antarktiszt a kutatások helyszínéül: odáig ugyanis nem, vagy nagyon nehezen ér el az ellenőrzés, így a kutya sem figyel arra, hogy a kísérletek mennyire etikus és megengedhető mederben zajlanak. A konklúzió tehát az, hogy nyugodtan lehet kísérletezgetni mindennel, ami veszélyes és át lehet hágni a szakmai szabályokat és a jogszabályokat, hiszen a tudomány szolgálata az első. Meg azé a vállalaté, aki finanszírozza egy "szupervírus" megalkotását, hiszen ők a pénzükért cserébe eredményeket várnak és ennek biztosítása végett ők is elküldik a saját emberüket a kutatókkal. 

Értékelés: 

A Helix kellemes kikapcsolódás unalmas estékre, a hangulat a jégvilág, az elszigeteltség és a steril "kórházas" környezet miatt végig nyomasztó. A történetmesélés végig igyekszik izgalmas és csavaros maradni, noha maga a vírusos téma túl hamar, kb. 5 rész után kifúj, mert nagyjából az első 5 nap után már mindent sikerül megtudni a NARVIK-B-re keresztelt vírusról.  Szerencsére én úgy gondolom, hogy az évad közepe táján leadott egy-két unalmasabb rész ellenére szépen sikerült egy pár fordulattal életet lehelni a sorozatba. A horrortól szép lassan távolodunk és az évad közepe táján átlényegül a sorozat sci-fi-vé, amikor a bázisra érkeznek annak a vállalatnak a képviselői, akik megrendelték a vírust és finanszírozták az egész állomást. A karakterek abszolút hitelesre sikerültek, a készítők szerencsére senkit nem hagytak "lógni a levegőben", szép lassan mindenkinek kiderültek a rejtegetnivalói, a múltjának sötét foltjai. Jól mozgatták az írók a szereplőket, még azokat is, akiket csak pár epizódra hoztak be. 

Ami viszont kicsit lehúzza a pontszámot és rontja a sorozat élvezhetőségét, az a tömérdek a logikai baki. Például pár részen belül kiderül, hogy az elvileg külvilágtól teljesen elzárt bázis mellett van egy inuit falu. Az emberek pedig, ha kint töltenek egy éjszakát a -40 fokban nem fagynak halálra. Az egyes részek, napok között néha akkorát ugrik a sorozat, hogy sokszor hirtelen nem tudtam, hogy hol vagyunk, mi történik.  Kicsit nekem az volt az érzésem, hogy túl sok mindent akartak belezsúfolni ebbe a 13 részbe, így sok helyen vágni kellett, vagy sok mindent nem volt idő kibontani, illetve elvarrni rendesen, emiatt kapkodni kellett. Jó példa erre a már említett vírusos szál, ami 5-6 részen keresztül a középpontban volt, majd egy laza mozdulattal szinte teljesen félretolták, hogy behozhassák az Ilaria nevű vállalat képviselőit, akiknek hirtelen elegük lett abból, hogy a bázisuk csak a problémát generálja, az eredményt nem. Nem maradt el a természetfeletti vonal sem, amire szerintem nem lett volna semmi szükség, anélkül is simán elment volna a sztori, így csak megdobta egy rakás olyan kérdéssel amikre nem kaptunk választ. 

Jó persze kell valami átívelés a második évadra is, én csak abban reménykedem, hogy sok mindent megválaszolnak majd. Összességében nekem pozitív élmény volt, ezért egészen biztosan maradok a következő évadra is. 

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgirl.blog.hu/api/trackback/id/tr137174803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.